Tijd voor de grote zomerschoonmaak

img-drcleanerscreen-rightHerinner je je nog het moment dat je voor het eerst je Mac opstartte? Alles up and running nog voor je ‘hoera’ kon zeggen, zeeën van schijfruimte, een maagdelijk bureaublad…. En hoe verloopt het opstarten nu? Gevoelig trager waarschijnlijk? En dat bureaublad is intussen al half bedekt (of meer) met icoontjes. Om van de met films volgelopen harde schijf nog maar te zwijgen.
Misschien is het wel een goed idee om gebruik te maken van de rustigere zomerperiode om wat orde op zaken te stellen, en je Mac terug die snelheid en dat frisse uiterlijk te bezorgen waar je eerst zo dol op was? Het zal wat tijd vergen, maar het resultaat is zeker die inspanning waard.
Hieronder enkele tips die jouw prijsbeest zijn looks en zijn snelheid kunnen terugbezorgen:

1. Ontsla ongewenste opstarters

Als je Mac doorheen de maanden steeds trager opstart, is daar vaak een heel eenvoudige reden voor. Mettertijd worden bij het opstarten steeds meer toepassingen mee geopend, wat de procedure natuurlijk gevoelig vertraagt.Sommige van deze toepassingen zijn duidelijk zichtbaar en dat zijn meestal ook de programma’s die je het vaakst gebruikt. Maar andere, kleinere en weinig gebruikte toepassingen hebben ook een impact op de opstartsnelheid. In de Systeemvoorkeuren, bij het Item ‘Gebruikers en Groepen’ kan je nagaan welke toepassingen mee worden geladen en verwijderen wat je onnodig acht.

2. Updates uitstellen? Uiterst uncool!

Soms kan die snelle opeenvolging van update-popups  de vraag oproepen: zijn al die updates nu echt nodig? Het antwoord is nochtans heel eenvoudig: ja, ze zijn nodig. Apple steekt heel veel tijd en energie in het voortdurend verbeteren van zijn besturingssysteem en zelfs kleine updates kunnen al leiden tot een stabieler en sneller systeem. Neem dus de tijd om die updates te installeren, en je zal die tijd achteraf dubbel en dik terugverdienen.

Deze tip bekijk je trouwens best ook nog even in de herfst: dan heeft Apple een grote update gepland (OS X El Capitan), die van je Mac meteen terug de topsnelheden bezorgt waarvoor je destijds dit toestel hebt gekocht. Of nog beter.

3. Schrob je schijf schoon

Na enkele maanden kan de harde schijf van je Mac al aardig vollopen, zeker als je er graag films en muziek op downloadt. En soms vind je er grote bestanden die je eigenlijk maar één keer hebt nodig gehad. Natuurlijk wil je geen uren besteden aan het onderzoeken van elk bestand. Als je de grootste slokoppen kan terugvinden, eventueel wegschrijven naar een externe schijf en nadien van je harde schijf kan wissen, ben je al snel enkele (tientallen) gigabytes lichter. Er bestaan uitstekende gratis apps die je hierbij een handje kunnen helpen.

4. Opgelet: onzichtbare objecten

Wat bij bovenstaande apps vaak vergeten wordt, zijn de minder zichtbare bestanden: bestanden in cache, tijdelijke bestanden, … Vaak kleinere bestanden maar als je die samen verwijdert, ben je vaak ook een extra gigabyte kwijt. Om deze bestanden te ontdekken, bestaan weer andere gratis apps, waaronder onze eigen Dr. Cleaner. Deze wordt door vele experts aanbevolen, en door betrouwbare media zoals Wall Street Journal, die ons mee tot deze blog hebben geïnspireerd.

5. Verwijder vieze virussen

Apples besturingssystemen volledig virusvrij? Vergeet het maar. Lange tijd bleven Macs gespaard van malware, maar dat had meer met de relatief beperkte groep gebruikers te maken dan met de beveiliging van het systeem zelf. Nu er steeds meer gebruikers van vooral mobiele toestellen zijn, is ook het Apple-platform een interessant doelwit geworden. Eerder dit jaar is al gebleken dat letterlijk miljoenen iOS-toestellen mogelijk slachtoffer van spyware zijn geworden. En ook Mac OS X blijft niet gespaard. Apple doet zijn uiterste best om de cybercrimlnelen voor te blijven, maar wij kunnen je alleen maar aanraden om ook zelf voorzichtig te blijven: download enkel uit de App Store, en overweeg ook om de Java plugins uit te schakelen: die heb je als Apple-gebruiker nauwelijks nodig en ze zorgden wel  voor 91% van de malware-incidenten.

Klaar om er in te vliegen en je Mac nieuw leven in te blazen? Ga gerust aan de slag met Dr. Cleaner, die je hier gratis kan downloaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.