Tips om veilig data te verwijderen

Data wissen Trend MicroEerder blogden we al over het geheim houden van je persoonlijke en zakelijke geheimen. Het is altijd leuk om een nieuwe computer of smartphone te gaan gebruiken, maar wat doe je met je oude telefoon? Het is belangrijk om niet te vergeten dat je oude apparaten persoonlijke bestanden en informatie bevatten waarvan je niet wilt dat vreemden of cybercriminelen deze kunnen zien. Bad guys kunnen de data die op het apparaat is opgeslagen gemakkelijk herstellen en gebruiken. Het is dan ook belangrijk dat je zeker weet dat alle data van het apparaat is verwijderd voordat je het apparaat weggooit of doorverkoopt. In deze blog geven we je drie simpele tips.

1. Identificeer en selecteer
Gevoelige en persoonlijke informatie kan van alles zijn. Denk hierbij aan officiële documenten, transactiebonnen, financieel gerelateerde bestanden, persoonlijke foto’s, software licenties, werkgerelateerde documenten en documenten met namen, contactinformatie of wachtwoorden. Voordat je begint met het verwijderen van deze data is het belangrijk om te weten waar je data precies staat. Denk bijvoorbeeld goed na of alle werkgerelateerde documenten opgeslagen zijn op de schijf of dat er ook nog kopieën op andere mappen of schijven staan.

Nadat je alle gevoelige en persoonlijke informatie hebt geïdentificeerd is het belangrijk om de data te prioriteren. Verwijder eerst de bestanden die jouw veiligheid of reputatie direct in gevaar kunnen brengen. Ben je klaar met het verwijderen van deze bestanden, dan kun je verder gaan met het verwijderen van bestanden die minder belangrijk zijn.

2. Kies de beste methode
De manier die je gebruikt om informatie te verwijderen hangt af van wat je van plan bent te doen met het oude apparaat. Vaak wordt gedacht dat formatteren hetzelfde is als data verwijderen. Maar formatteren is niet permanent: er zijn speciale tools waarmee jij of iemand anders de data kan herstellen na het formatteren. Data wiping daarentegen overschrijft de data meerdere malen waardoor data niet meer terug te halen is. Hoeveel keer er moet worden gewist voordat data echt verwijderd is hangt af van diverse factoren. Er zijn tools die exact de goede instelling kiezen om alle data te verwijderen zoals Trend Micro Titanium Secure EraseWil je je oude laptop weggooien? Vernietig dan de harde schijf.

3. Cloud-accounts
Het verwijderen van gegevens die in de cloud staan is lastiger, omdat je er niet zeker van kunt zijn dat jouw data volledig is verwijderd. Met dat in het achterhoofd is het verstandig om de hoeveelheid gevoelige data die je in de cloud bewaart en deelt beperkt te houden. Gebruik daarnaast altijd een sterk wachtwoord voor je account en deel je account niet met anderen. Versleutel daarnaast indien mogelijk al je gegevens. Encryptie past een wiskundige formule toe om je gegevens te coderen, zodat jij de enige bent die hier toegang toe heeft.

Meer weten? Check dan deze whitepaper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.