Tonny Roelofs in gesprek over… digitale spionage

PresszoneDigitale spionage wordt een steeds groter probleem voor de overheid en het bedrijfsleven. De impact van incidenten neemt toe, omdat we steeds afhankelijker worden van IT en het internet. De AIVD waarschuwt ons al lange tijd voor landen als China, Rusland, Syrië en Iran waar digitale spionage-activiteiten zijn waargenomen. Reden genoeg voor Trend Micro´s Tonny Roelofs om in discussie te gaan met conculega´s, ethical hacker Wouter Slotboom en 24 Nederlandse journalisten tijdens PRESSzone.

Imagoschade
“De hacker steelt jouw intellectuele eigendom of gebruikt de informatie om imagoschade aan te richten”, vertelt Tonny Roelofs. “De informatie kan ook een meerwaarde bieden ten opzichte van de concurrent. Daarnaast kan digitale spionage een eerste stap zijn naar een gerichte aanval die de continuïteit van bedrijfsprocessen in gevaar brengt.”

Recent onderzoek van ons onderstreept dit: 8 op 10 Nederlandse bedrijven gaf aan geen tot weinig gevaar te zien in cyberaanvallen. Dit terwijl 40 procent van de bedrijven al eens slachtoffer bleek te zijn geweest van cybercriminelen. Tonny Roelofs: “Op dit moment komen er per seconde 3000 nieuwe malware-varianten bij. Dit zijn gerichte aanvallen, dus traditionele beveiliging is niet langer voldoende.”

Mobiel zwakke plek
Een kritisch punt is de trend richting Bring Your Own Device (BYOD). Werknemers gebruiken massaal een eigen smartphone, laptop of tablet voor zakelijke doeleinden. De werknemer kiest voor apparaten die hij het prettigst vindt en kan deze ook thuis gebruiken. Maar dat is niet zonder risico’s. “Voor hackers is BYOD een zege”, vertelt Wouter Slotboom die zelf werkzaam is als ethisch hacker. “Je hebt hierdoor meer mogelijkheden om het bedrijf binnen te komen. Je laat een consument een applicatie installeren op het device. Als de applicatie op het toestel staat, kun je de telefoon beheren en heb je dus ook toegang tot zakelijke informatie. De gebruiker is de zwakste schakel.”

Het gehele verslag van de rondetafeldiscussie lees je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.