Trend Micro: 25 jaar security-innovatie

Patrick DalvinckAfgelopen november vierde Trend Micro zijn 25ste verjaardag.  Het was namelijk in 1988 dat de 3 oprichters Eva Chen, Steve Chang en Jenny Chang het eiland Taiwan verlieten en vanuit de US aan hun levenswerk begonnen. Datzelfde bedrijf is vandaag onder leiding van Eva Chen uitgegroeid tot een wereldwijd security bedrijf met meer van 5.200 man sterk en realiseerde dit jaar zo’n 1,2 miljard dollar omzet.

Innovatie
Eén van de eigenschappen die dit bedrijf uniek maakt is zeker de hang naar innovatie. In plaats van agressieve overnames om de groei te boosten is Trend Micro de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot één van de grootste security-specialisten wereldwijd door zijn werknemers te stimuleren om innovatief te denken. Vanuit het management team worden werknemers continu aangespoord om te durven innoveren.

Even enkele primeurs op een rij
Dit innovatieve gedrag vertaalt zich in allerlei producten waarmee Trend Micro de markt heeft vormgegeven. In 1990 was Trend Micro reeds één van de belangrijkste anti-virus bedrijven wereldwijd. Verder in de jaren 90 was Trend Micro de eerste speler om specifieke server security-oplossingen aan te bieden. Ook rond gateway-oplossingen was Trend Micro de pionier in de markt en hetzelfde geldt rond mail- en web security-oplossingen.

In de tweede helft van de jaren ‘00 waren we de eerste speler die antimalware-bestrijding volop vanuit de cloud ging aanbieden. Alle security expertise werd eind 2007 vanuit het cloud gebaseerde Smart Protection Network volautomatisch ter beschikking gesteld van alle klanten: van de grootste multinationals tot de consument hadden onmiddellijk toegang op de meest up-to-date informatie rond malware. In 2010 zette Trend Micro opnieuw de toon met extreem vernieuwende technologie rond het beveiligen van gevirtualiseerde omgevingen en cloud-infrastructuren. De zogenaamde agentless security zag het daglicht en deze technologie zorgt er vandaag de dag voor dat vele duizenden klanten hun volledige security kunnen inregelen zonder dat zij al hun virtuele machines apart hoeven te beveiligen. Ook rond de beveiliging van Amazon workloads speelt Trend Micro een innovatieve rol.

Inside information
Innovatie zit niet alleen in producten, maar ook in de organisatie van ons bedrijf. In plaats van te kiezen voor de traditionele hiërarchische structuur met daarin de klassieke regio’s zoals US, EMEA, APAC, … heeft Trend Micro gekozen voor 15 autonome Business Units wereldwijd. Elke Business Unit kan autonoom beslissen waar de focuspunten komen te liggen om op die manier perfect in te kunnen spelen op lokale kansen.

Deze vorm van innovatie vereist dat het top management durft los te laten en bereid is om verantwoordelijkheden in de handen van de regionale leidinggevende te leggen. Kortom, ik zie Trend Micro als een innovatief bedrijf, met een gezonde groeiambitie dat zich niet laat meeslepen in de hectiek van onze industrie. Een bedrijf waar de belangen van de klant in balans zijn met de belangen van de medewerkers en onze aandeelhouders. Mijns inziens is deze innovativiteit en vrijheid binnen de organisatie iets waar vele andere bedrijven van kunnen leren.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.