Trend Micro-rapport cybercrime 2014: Online bankieren kwetsbaar en ransomware groter risico

Security roundup report 2014Hoewel de eerste maanden van het nieuwe jaar er bijna op zitten, is het alsnog goed om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat waren bijvoorbeeld de hoogtepunten op security-gebied, welke zaken domineerde het landschap en waar kregen we mee te maken? Zoals elk jaar presenteren we de belangrijkste wereldwijde trends op het gebied van cybersecurity in ons jaarlijkse security roundup report. De cyberaanval tegen Sony was één van de grootste aanvallen, waarbij meer dan 100 terabytes aan data werd blootgelegd en er 100 miljoen dollar aan schade is toegebracht. 

Nederlandse resultaten
Analyse van lokale gegevens laat zien dat er in Nederland tussen de 80 tot 220 computers per maand worden besmet door malware die zich richt op online bankieren. Als het gaat om besmettingsgevallen door ransomware, valt op dat in Europa Turkije, Duitsland en Frankrijk het hoogst scoren als het gaat om het aantal besmette computers per maand. Turkije laat uitschieters zien tot meer dan 550 besmettingen per maand. Nederland scoort hierop met 20 tot 40 besmettingen per maand relatief laag. Verder blijkt uit het rapport dat Nederland in de top 10 van landen staat met de meeste Command and Control (C&C)-servers die gerelateerd zijn aan botnet-activiteiten. Dit wil overigens niet zeggen dat de aanvallers ook opereren vanuit die landen, aangezien de C&C-servers van afstand kunnen worden beheerd.

Top 10 malware in Nederland

 1. JS_URYLINK.A
 2. BAT_VOBFUS.SM
 3. TROJ_ASPROX.BA
 4. BKDR_RDHOT.A
 5. TROJ_IFRAMER.KE
 6. TROJ_FAKEAV.BMC
 7. TROJ_MDROP.PR
 8. TROJ_DYER.BMC
 9. TROJ_EMOTET.VJA
 10. BAT_QHOST.A

Wereldwijde bevindingen
Uit het rapport komen de volgende belangrijke trends naar voren:

 • Point of Sale-aanvallen op betalingsgegevens kwamen vaker voor, waarbij veel klantdata op straat kwam te liggen. De meeste PoS-malware was gericht op retailers uit de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

 • Nieuwe aanvallen lieten zien dat geen enkele applicatie onkwetsbaar was in 2014.

 • Online en mobiel bankieren kregen te maken met grotere beveiligingsuitdagingen; two factor-authenticatie bleek niet langer voldoende te zijn om transacties te beveiligen. Uit analyse van Trend Micro’s Smart Protection Network bleken aan het einde van 2014 ruim 145.000 computers geïnfecteerd door online banking malware. Het aantal Android malware en high-risk apps bleef in 2014 toenemen. Daarnaast is het aantal bank- of financieel gerelateerde malware gericht op het Android-platform verviervoudigd.

 • Ransomware was in 2014 een groter risico en maakte ook gebruik van encryptie.

Benieuwd naar wat er afgelopen jaar nog meer aan bod kwam en wil je alle resultaten bekijken? Lees dan hier het volledige rapport “Magnified Losses, Amplified Need for Cyber-Attack Preparedness”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.