Trend Micro security rapport Q2 2013: hackers focussen op Android en internetbankieren

Trend_Micro_2Q13_Report_Android_Volume_Threat_GrowthVandaag publiceerden wij de malware-cijfers van het tweede kwartaal van 2013. De belangrijkste feiten en cijfers op een rij:

  • Aantal besmette Android apps stijgt wereldwijd met 41 procent
  • Aantal infecties bij online bankieren stijgt wereldwijd met 29 procent
  • Aantal infecties bij online bankieren stijgt in                                                                         Nederland met 30 procent
  • Teller in Q2 staat op een gemiddelde van 3.000 gespotte bedreigingen per seconde

Het gehele persbericht lees je hier:

TREND MICRO SECURITY RAPPORT Q2 2013: HACKERS FOCUSSEN OP ANDROID EN INTERNETBANKIEREN

Vianen, 8 augustus 2013 – Het aantal kwaadaardige en risicovolle Android apps is in het tweede kwartaal van dit jaar uitgegroeid tot 718.000. Het aantal infecties bij online bankieren steeg tot 146.000. Daarnaast valt op dat hackers gemakkelijker toegang vinden tot geavanceerde en goedkope – of zelfs gratis – malware toolkits. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het Q2 2013 Security Roundup Report van Trend Micro, specialist op het gebied van virtualisatie en cloud-beveiliging.

Android blijkt effectieve malware verspreider
Hackers focussen zich meer en meer op Android-apparaten om malware te verspreiden. Het aantal gebruikers van Android blijft toenemen en er is weinig aandacht voor beveiliging op het platform. Het Security Roundup Report van Trend Micro laat zien dat het aantal kwaadaardige en risicovolle Android apps wereldwijd stijgt met 41 procent, van 509.000 in het eerste kwartaal tot een totaal van 718.000 aan het einde van het tweede kwartaal. Kortom, Android malware ligt perfect op schema om de 1 miljoen te halen zoals eerder werd voorspeld. Android malware is meestal ontworpen om de beveiligingsinstellingen te omzeilen en de controle over het toestel over te nemen.

“Het Android-netwerk is erg verspreid wat het voor patches moeilijk maakt om alle gebruikers in een kort tijdsbestek te bereiken”, verklaart JD Sherry, Vice President Technologie Solutions bij Trend Micro. “In sommige gevallen zullen gebruikers nooit een patch ontvangen. Totdat we de bescherming van onze mobiele apparaten net zoveel prioriteit geven als de bescherming van onze PC, zal deze reële dreiging snel blijven groeien.”

Toename aantal infecties online bankieren
Daarnaast waarschuwen de onderzoekers voor toenemende bedreigingen bij online bankieren. De malware nam met 29 procent toe ten opzichte van het vorige kwartaal en groeide van 113.000 infecties tot 146.000 infecties in totaal. Ongeveer 29 procent van deze infecties is het gevolg van ‘oude’ malware in een ‘nieuwe’ verpakking. De Verenigde Staten was het belangrijkste doelwit voor internetbankieren (28 procent).

30 procent groei aantal infecties online bankieren in Nederland 
In het tweede kwartaal van 2013 groeide de hoeveelheid malware bij online bankieren in Nederland met 30 procent. De meest populaire online banking-malware in Nederland is de Zbot-variant. Deze variant wordt aangeboden in doe-het-zelf-toolkits van cybercriminelen zoals ZeuS en Citadel. De afgelopen maanden is het maken van deze toolkits steeds gemakkelijker geworden voor cybercriminelen. Broncodes zijn uitgelekt en sommige varianten worden gratis geïntegreerd in toolkits die de digitale onderwereld aanbiedt.

Uitverkoop in cybercime
Het rapport toont verder aan dat methodes voor het verkopen van malware toolkits zich steeds verder ontwikkelen. Geavanceerde kwaadaardige hulpmiddelen worden nu via goedkope, gratis of gebundelde prijsregelingen, zoals twee-voor-de-prijs-van-één-pakketten, verkocht. Het feit dat er gemakkelijk effectieve malware toolkits te verkrijgen zijn, zorgt voor een steeds groter wordend gevaar.

Het volledige Trend Micro Q2 Security Roundup Report is hier te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.