Valentijnsdag populair bij cybercriminelen

Nederland ook in lijst van spam-versturende landen

spam_valentijnValentijnsdag is niet alleen populair onder consumenten, maar ook nog steeds onder cybercriminelen. In de aanloop naar Valentijnsdag zagen we wederom een verscheidenheid aan spam e-mails voorbij komen die hierop inhaakten en gebruikmaken van het woord ‘Valentijn’. Ontvangers die denken een bericht van hun geliefde te ontvangen, worden in werkelijkheid verleid met onder andere malafide advertenties of doorgestuurd naar malafide websites. In totaal vonden we zo’n 117 unieke verzend IP-adressen die gerelateerd zijn aan deze spam. De meeste van deze spam e-mails waren afkomstig uit de Verenigde Staten, gevolgd door India, Oekraine, Canada en Nederland. Deze ‘Valentijn-mails’ verschenen in verschillende talen zoals Duits en Chinees.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van gespamde e-mails:

valentine_spam_emails

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals verwacht zijn spammers en scammers actief op dagen als Valentijnsdag, en moeten consumenten opletten wanneer ze e-mail bijlagen openen, op links klikken, dingen delen op social media en websites bezoeken.

Tips
Neem de volgende tips goed in acht voordat je het web afgaat voor een last minute Valentijnsaanbieding:

  • Doe zoals je normaal ook doet online: vermijd linkjes, bijlagen of bronnen die te mooi zijn om waar te zijn. Wees alert en accepteer geen aanbiedingen van advertenties, posts en berichten.
  • Zorg dat je je apps en besturingssysteem up to date houdt.
  • Iets online kopen? Wees voorzichtig en dubbelcheck altijd of je op de juiste, officiële veilige pagina bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.