Virtueel KHLeuven kan veilig groeien dankzij Trend Micro

Eén van onze grootste Belgische hogescholen, de KHLeuven met in totaal 650 personeelsleden en meer dan 8.500 studenten, zet sinds 2012 zwaar in op ‚blended learning’. Een mooie term die in het onderwijs wordt gebruikt voor de combinatie van traditioneel en ‘online’ onderwijs.  Anders gezegd: de studenten moeten voor een groot deel zelf kunnen kiezen waar en wanneer ze hun leerstof willen verwerken en hoe lang ze daarover doen.

Technologische uitdaging

In die filosofie moest KHLeuven natuurlijk de software en informatie voor elke student beschikbaar stellen, waar die zich ook bevindt en welk toestel die ook gebruikt. O ja, ook in het onderwijs is BYOD (bring your own device) al lang ingeburgerd! Vandaag wil elke student en docent met zijn eigen toestel toegang kunnen krijgen tot alle gegevens en toepassingen. Met alle gevolgen van dien voor beheer en beveiliging…

Virtualisatie en centralisatie

Gelukkig vond KHLeuven een geschikte oplossing in een virtuele desktop (VDI) omgeving. Onze contactpersoon én coördinator ICT infrastructuur en ondersteuning ,Wouter Mignon vertelt,: „Een VDI-omgeving laat ons toe om via één centraal punt diverse pakketten in één keer beschikbaar te stellen voor al onze studenten. Waar die zich ook bevinden, in een klaslokaal of op kot. Studenten hoeven hiervoor dus niet meer fysiek naar de opleiding te komen.” Misschien het enige probleem, vertelt Wouter verder , is dat een VDI-omgeving ook een impact heeft op beveiliging en performantie.

“Een onderwijsomgeving verschilt erg van een bedrijfsomgeving. Bedrijven hebben vooral te maken met mensen die druppelsgewijs inloggen, het tegenovergestelde gebeurt bij ons. Als een docent tijdens zijn of haar les een opdracht geeft aan dertig studenten, dan verrichten die ook alle dertig tegelijkertijd een bepaalde actie op ons netwerk. Je kunt je dan voorstellen dat een hoge performantie noodzakelijk is om de programma’s niet te vertragen. Daarnaast wil ik ook niet dat een geplande beveiligingsscan op honderden virtuele desktops de performantie van het systeem beïnvloedt. Daarom moest gezocht worden naar een beveiligingsoplossing met een bijzonder kleine belasting van het systeem.”, verklaart Wouter.

Deep Security als oplossing

KHLeuven koos uiteindelijk voor de reeds bestaande VMware View oplossing in combinatie met Trend Micro Deep Security. De security software hoeft hierbij niet rechtstreeks op de desktops te draaien en de (soms zeer creatieve) studenten kunnen deze niet omzeilen. De consolidatie van de scan engine levert daarnaast een significant betere performantie en voorziet tevens een eenvoudiger beheer voor de administrators en voor de studenten.

De KH Leuven beschikt nu over een flexibele en schaalbare omgeving die de studenten een ongeziene vrijheid biedt … voor nu én voor de toekomst. Wanneer KHLeuven binnenkort fuseert met Groep T en KHLim, zal ook de ICT-infrastructuur moeiteloos meegroeien, op een veilige manier. “Door de hoge performance van Deep Security zijn wij nu in staat om tegelijkertijd 250 virtuele desktops aan te bieden. Dat is momenteel een capaciteit die nog niet ten volle wordt benut. Maar het was voor ons essentieel om te zien of Deep Security dat aan zou kunnen. En dat is zeker zo.”, besluit Mignon.

KHLeuven lijkt me klaar voor de toekomst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.