Wachtwoorden: wat niet te doen

Digital key in pixeled keyhole

Afbeelding: © maxkabakov – Fotolia.com

“Behandel je wachtwoord zoals je tandenborstel, laat hem door niemand anders gebruiken en wissel iedere zes maanden.” (Clifford Stoll).

Eerder verscheen dit artikel op Dutch Cowboys, waarin Rik Ferguson tips gaf voor het veilig gebruiken van je wachtwoord. Deze tips lijken misschien common sense voor elk individu, maar zijn ook voor zakelijke gebruikers heel belangrijk. Wat moet je niet doen als een zakelijk wachtwoord moet kiezen:

 

 

  • Gebruik geen woord uit het woordenboek;
  • Gebruik geen namen, geboortedata, leeftijden, telefoonnummers, namen van je huisdier; voetbalteams of iets anders wat gerelateerd is aan jezelf;
  • Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende privé en zakelijke doeleinden;
  • Deel nooit je wachtwoorden met iemand anders.

De eerste tip lijkt lastig te realiseren, maar voorkomt de kans dat je slachtoffer wordt van zogenoemde woordenboekaanvallen en hybride woordenboekaanvallen. Bij deze aanvallen worden de woorden van het woordenboek automatisch herkend, ook al zitten er kleine aanpassingen in zoals een teken of een cijfer. Het is dus niet voldoende, wanneer je een woord uit het woordenboek neemt en slechts een paar letters wijzigt (bijvoorbeeld w4chtw00rd in plaats van wachtwoord). Het is voor cybercriminelen slechts een kwestie van paar minuten om een dergelijk wachtwoord te kraken.

Wat je wel moet doen? In deze blog leidt Rik je in 5 stappen naar een sterk wachtwoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.