Wearable Technology: aantrekkelijk en gemakkelijk, ook voor cybercriminelen

h“The Internet of Everything” (IoE), “Wearables” of ‘Waerable Computing”, deze buzz-woorden zie je tegenwoordig regelmatig voorbij komen. Maar wat zijn het nu precies? Wearables kunnen allerlei verschillende apparaten zijn die je als persoon daadwerkelijk bij of op je draagt en verbonden zijn met het internet. Denk daarbij aan een Google Glass, draagbare videocamera’s, smart watches en bijvoorbeeld fitness bandjes. Wearables brengen de vrijheid en connectiviteit dat mobile computing ons bracht, naar een nog hoger niveau.

Kijkt er iemand mee?
Maar nu we ons letterlijk steeds meer verbinden met het internet, is het belangrijk om de risico’s en gevolgen van deze nieuwe ontwikkeling in ons achterhoofd te houden. Fitness bandjes die de informatie over jouw sportprestaties bijhouden en vastleggen door middel van GPS, kunnen een cybercrimineel informatie geven over jouw dagelijkse routines, je gewoontes en je huidige locatie. De mogelijkheid om eenvoudig (en misschien bijna onzichtbaar) mensen te volgen, roept vragen op over de privacy in publieke ruimtes.

Veilig of niet
Naast de vragen rondom data bescherming en privacy, roept het ook vragen op over wat de gevolgen zijn voor de beveiliging door deze apparaten.We zien dat er elke keer wanneer er weer een nieuwe populaire gadget wordt aangesloten op het internet, er direct cyberaanvallen via deze apparaten plaatsvinden. Een schimmig voorbeeld is dat van de voormalige Vice-President van de Verenigde Staten, Dick Chaney. Zijn artsen schakelde de draadloze verbinding van zijn hart-pomp uit, uit angst voor terrorisme.

Toch wil ik niet zeggen dat wearables per definitie onveilig zijn of een bedreiging zijn voor de privacy. Wat belangrijk is, is dat beveiliging en privacy van prioriteit moeten zijn binnen deze discussie. We moeten wellicht ons enthousiasme wat afzwakken door de harde lessen uit het verleden. De beveiliging-fouten van het PC-tijdperk hebben zich tenslotte herhaald in het mobiele-tijdperk en ook nu bestaat er weer een kans dat we dezelfde fouten maken bij het Internet of Things. Laten we samen leren van deze fouten! In de volgende blog een aantal bruikbare tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.