WiFi: de do’s and don’ts

free_wifi-logo-300x207WiFi-gebruiken op je mobiele telefoon is ontzettend gemakkelijk als je bijvoorbeeld in het buitenland bent. Mijn collega Cesare Garlati deelde een paar bruikbare tips die ik graag met jullie wil delen.

We gebruiken steeds meer mobiele devices in ons dagelijkse leven. En steeds vaker worden deze mobiele devices zowel zakelijk als privé gebruikt. De noodzaak van een goede beveiliging van de, inmiddels traditionele, desktop is wel bekend, maar hoe zit het met de beveiliging van de verschillende mobiele apparaten? Uit ons onderzoek blijkt dat maar weinig mensen zich bewust zijn van het feit dat het beveiligen van mobiele apparaten van groot belang is.
Zo maakt slechts 20 procent van de Android-gebruikers gebruik van een beveiligingsapp. Voor cybercriminelen is het daarom kinderspel om via deze mobiele devices binnen te dringen. Door bijvoorbeeld het besmetten van endpoints met malware en via sociale netwerken probeert men toegang te krijgen tot bedrijfs- of persoonlijke gegevens. We verwachten dat bedreigingen op apparaten met Android een grote vlucht zullen nemen en dat de belangrijkste bedreiging dit jaar dan ook afkomstig zal zijn van kwaadaardige Android apps. Waren er eind 2012 nog 350.000 kwaadaardige Android apps, zal dit in 2013 naar verwachting uitgroeien tot een miljoen.

Daarom hierbij een aantal gemakkelijk toepasbare tips om jezelf (en je baas) te beschermen tegen de belangrijkste mobiele bedreigingen:

  • Maak gebruik van de ingebouwde beveiligingsmogelijkheden van het mobiele device, die zijn er tenslotte niet voor niets. Het is belangrijk alle mobiele apparaten van een wachtwoord te voorzien.
  • Controleer regelmatig of er software-updates beschikbaar zijn. Deze updates hebben onder meer als doel kwetsbaarheden van de applicatie of het systeem aan te pakken en prestaties te verbeteren. Schakel daarom, indien mogelijk, automatische updates in, zodat je geen update mist. Wanneer je apparaat en je applicaties up-to-date zijn, zorgt dit ervoor dat je minder kwetsbaar bent.
  • Maak geen gebruik van (gratis) onbeveiligde Wi-Fi-verbindingen.
  • Gebruik je je mobiele device ook zakelijk? Informeer dan naar het beleid van je organisatie rondom het gebruik van mobiele apparaten. Heeft de organisatie bijvoorbeeld bepaald voor welke medewerkers het is toegestaan om een eigen device te gebruiken en welke apparaten hiervoor in aanmerking komen? Mogelijk is er zelfs beveiligingssoftware beschikbaar. Een goed beleid garandeert ook jouw eigen veiligheid als gebruiker.
  • Er zijn tal van betaalde en gratis beveiligingsapplicaties beschikbaar die je de mogelijkheid geven om op afstand controle te hebben over je mobiele device wanneer deze bijvoorbeeld is gestolen. Zo kun je zoekgeraakte mobiele apparaten opzoeken, vergrendelen of leegmaken wanneer de nood aan de man is.

Deze tips verschenen eerder op security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.