WiFi do or don’t? 3 tips

free_wifi-logo-300x207Vorig jaar zat mijn collega Tonny Roelofs nog met Wouter Slotboom om de tafel tijdens een discussie en vorige week gaf hij een drietal interessante tips voor het gebruik van WiFi op de website van de Correspondent. Erg handig met het mooie weer op komst de komende dagen. Gebruik maken van gratis WiFi op het terras? Liever niet als je niet wilt dat men met je meekijkt tijdens het surfen op internet of je wachtwoord kan achterhalen. Hierbij de belangrijkste aandachtspunten nog eens op een rij.

Geen gebruikmaken van een openbaar WiFi-netwerk
Het is een feit. Openbare WiFi is niet veilig. Wellicht heb je de video van mijn collega Rik Ferguson wel eens gezien. Hij laat zien hoe gemakkelijk het is om iemand te hacken via een dergelijk netwerk. Ook Interpol en het Nationaal Cyber Security Centrum onderschrijven dit. Gebruikmaken van het 3G- of 4G-netwerk is een veiligere optie, mits je natuurlijk een security app op je telefoon hebt geïnstalleerd.

VPN
Door gebruik te maken van een versleutelde netwerkverbinding (VPN) kan je een stuk veiliger het internet op. In ieder geval kan niet iedereen zomaar zonder wachtwoord gebruikmaken van het internet. Het artikel geeft je een paar suggesties waarmee je veilig kunt internetten, zoals privateinternetaccess.com (betaald) of openvpn.net (gratis). Download niet zomaar iets, maar Google eerst eens naar recensies.

WiFi uitzetten
Zet het automatisch verbinding maken met (bekende) WiFi-netwerken uit voor al je apparaten. Het zou het best zijn als je alle bekende WiFi-netwerken na gebruik verwijdert. Dit is niet altijd handig maar doe dit in ieder geval voor netwerken waar je maar één enkele keer gebruik van maakt. Maar wat gebeurt er nu echt als een hacker inbreekt op je netwerk? Hacker Wouter Slotboom hielp De Correspondent ook bij dit experiment en dit is een interessant verslag geworden.

Let’s talk about it
Kortom, ook uit dit soort experimenten blijkt weer hoe belangrijk mobile security is. Ook, of misschien wel juist voor organisaties. Werknemers hebben immers niet alleen hun eigen data op hun telefoon staan, maar ook die van de organisatie waar zij voor werken. Hoe los je dit probleem op? Wij nodigen it-managers graag uit om best practices uit te wisselen en te leren van ervaringen van anderen rond dit onderwerp. Wij organiseren gratis kennissessies door het hele land waarin wij grote en kleine organisaties met elkaar in contact brengen, eerder schoven al it-managers van bijvoorbeeld de bekende Nederlandse banken aan. Je kunt je nu gratis inschrijven voor Let’s talk about it. Bekijk de website voor meer informatie letstalkabout-it.nl.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.