Wordt 2016 een beter jaar voor cybersecurity?

The invisible becomes visible2015 was een bewogen jaar op het gebied van cyber security. Dat bleek onder meer uit de grootse aankondigingen van diverse aanvallen in de media. Nu de eerste maanden van het nieuwe jaar er bijna opzitten, kunnen we ons afvragen wat 2016 ons verder gaat brengen op het gebied van cyber security. Wordt 2016 een beter jaar en wat kunnen we doen om van 2016 een goed en vooral veilig jaar te maken?

In onze voorspellingen deelden we eerder al een aantal verwachtingen voor de aankomende twaalf maanden. Natuurlijk kunnen we rustig afwachten tot deze voorspellingen werkelijkheid worden, maar we kunnen ons er ook alvast op  voorbereiden. Bedenk namelijk goed dat beveiliging net zozeer gaat om het voorkomen, als om het bestrijden van de aanval.

Eén onderwerp in onze voorspellingen staat als een paal boven water: we moeten ons gaan wapenen tegen ransomware. Mensen vragen zich regelmatig af of het verstandig is om het gevraagde geldbedrag aan de afpersers te betalen. Een vraag die slachtoffers niet hadden hoeven stellen, als zij van hun écht belangrijke data een reservekopie hadden gemaakt. Het is daarom belangrijk dat we bewuster omgaan met onze persoonlijke data. Hiermee stuit je direct op het struikelblok: beveiliging wordt vaak pas aangepast wanneer men het slachtoffer is geworden van een aanval. En dat is een gemiste kans. 

Verder verwachten we dat een fout in een smart device voor consumenten grote, of zelfs dodelijke, gevolgen zal hebben. Bedenk eens goed hoeveel apparaten we toegang geven tot het internet. Natuurlijk bieden die producten voordelen voor bedrijven en consumenten, maar cybercriminelen profiteren daar ook van. We moeten ons goed beseffen dat zwakke plekken veelal pas ontdekt worden als er misbruik van is gemaakt. 

Een andere voorspelling gaat over de inzet van Data Protection Officers (DDO) – en dan met name het gebrek eraan. Veel bedrijven denken dat ze het met de IT-afdeling kunnen bolwerken, maar iedere grote onderneming zou een DDO moeten hebben. Het is tijd dat organisaties gaan inzien wat de waarde en noodzaak van een DDO is, vooral met het oog op nieuwe wetgeving rondom databeveiliging.

Hoe goed we ons ook wapenen en voorbereiden, er kan altijd iets mis gaan. Cybercrime gaat niet vanzelf over. Iedereen kan en moet zijn steentje hieraan bijdragen.  Bijvoorbeeld door regelmatig een back-up van data te maken, te controleren of een apparaat nog veilig genoeg is of een DDO aan te stellen. Met deze elementen leg je in ieder geval al een eerste basis om ook 2016 veilig door te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.