World Backup Day

Infographic Saving The Important Things On Your DeviceUiteraard zat ook jij afgelopen maandag 31 maart vast aan de paaseieren. We kunnen ons dus voorstellen dat je niet hebt gedacht aan World Backup Day: de dag waarop er wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van het maken van een back-up. Maar waarom is dit nu eigenlijk zo belangrijk?

 

Tegenwoordig verzamelen we steeds meer data. Nog niet zo lang geleden bleef het verzamelen van data beperkt tot de PC, maar tegenwoordig zijn daar diverse andere apparaten bijgekomen. Denk bijvoorbeeld alleen al eens aan alle gegevens die je op je smartphone of tablet hebt staan. Zoals deze infographic laat zien, maken deze apparaten een steeds groter deel uit van ons digitale leven en dragen ze dan ook bij aan de hoeveelheid data die we bewaren.

Het verliezen van data kan zorgen voor de nodige schade, zowel emotioneel (denk daarbij aan familiefoto’s die je verliest) als financieel. Het maken van een back-up van belangrijke data is dan ook noodzakelijk om deze schade te voorkomen. Maar hoe pak je dit nu aan? De belangrijkste regel om daarbij te onthouden is de drie-twee-een regel: als je ergens een back-up van maakt, moet je:

1. Minstens drie kopieën maken
Dit wil zeggen drie verschillende kopieën op drie verschillende plekken. Let wel, drie kopieën in drie verschillende mappen op dezelfde harde schijf of USB-stick tellen uiteraard niet mee. Door meer kopieën te maken verklein je de kans dat één enkele gebeurtenis alle kopieën vernietigd.

2. In twee verschillende formats:
Ook hierbij geldt dat de kans op het vernietigen van al je kopieën verkleind wordt, wanneer je je data op minstens twee verschillende manieren opslaat. Denk daarbij aan het bewaren van foto’s op je harde schijf en een CD.

3. Waarvan één van deze kopieën offsite staat
Wanneer er iets gebeurt met de plek waar jouw data staat, zoals een brand of inbraak, heb je altijd nog één kopie ergens anders staan.

Cloud
Het is daarnaast goed om te onthouden dat de cloud geen vervanging is voor back-ups. Het is gewoonweg een andere mogelijke plek om data op te slaan. Van data in de cloud moet je daarom ook een back-up maken. Bij veel clouddiensten is het relatief eenvoudig om een back-up te maken van je data. Sommige clouddiensten hebben software waarmee de bestanden van je computer automatisch worden gesynchroniseerd met de cloud, zodat je dus automatisch een back-up hebt.

Kortom, het zorgen voor een goede back-up is een must om je gegevens optimaal te beschermen. Wellicht denk je nog eens aan deze tips als je privé of zakelijk belangrijke documenten opslaat.

Artikel gebaseerd op de blog van Jonathan Leopando 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.